Tahir Alangu tüm en bilinen eserleri
Tahir Alangu, 24 Aralık 1915’te İstanbul’da doğmuş ve Türk edebiyatının önemli yazarlarından, edebiyat tarihçilerindendir. 1938 yılında Kabataş Lisesi’ni bitiren Alangu, 1943’te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü’nden mezun olmuştur. 1946 ile 1973 yılları arasında Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde edebiyat öğretmenliği yapmış, Galatasaray Lisesi ve Robert Kolej gibi okullarda Türk edebiyatı ve Türkoloji dersleri vermiştir.
Öğrencilik yıllarından itibaren Yurt, Tarihten Sesler, Yeni Türk, Değirmen, Gündüz, Yeditepe ve Türk Dili gibi birçok dergide şiirleri, eleştirileri ve halk bilim üzerine yazıları yayımlanmıştır. 1960-1969 yılları arasında Varlık dergisinde roman ve öykü incelemeleri yapmış, Varlık Yıllığı’nın hazırlanmasında önemli katkılarda bulunmuştur. Aynı zamanda Vatan ve Cumhuriyet gazetelerinde de yazılar kaleme almıştır. Ömer Seyfettin’in bütün eserlerini derleyip baskıya hazırlayan Alangu, halk bilimi alanında masallar, gölge oyunları, destanlar ve göçmen folkloru gibi konularda araştırmalar yapmıştır.
Geleneksel halk bilim yöntemlerine karşı çıkan Alangu, bu bilimin modern bir toplum yapısına katkı sağlaması gerektiğini savunmuştur. 19 Haziran 1973’te hayata gözlerini yuman Tahir Alangu, Şişli Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilmiştir.
Tahir Alangu’nun yaşamını ve eserlerini detaylıca öğrenmek için sitemizdeki biyografisini inceleyebilir, en ünlü eserlerini EPUB, FB2, TXT, PDF ve MOBI formatlarında indirerek okuyabilirsiniz.