Refik Halid Karay tüm en bilinen eserleri
Refik Halid Karay, 1888 yılında İstanbul Beylerbeyi’nde doğmuş ve Türk edebiyatında mizah ve eleştiri türündeki yazılarıyla ün kazanmış önemli bir yazardır. Bolu’nun Mudurnu ilçesinden İstanbul’a göç eden bir ailenin oğlu olan Karay, Galatasaray Sultanisi ve Hukuk Mektebi’nde eğitim aldıktan sonra Maliye Nezareti’nde çalışmaya başlamış; ancak gazeteciliğe olan ilgisi nedeniyle II. Meşrutiyet’in ardından gazetecilik yapmaya yönelmiştir. Tercüman-ı Hakikat gazetesinde başlayan gazetecilik kariyerinde “Kirpi” takma adıyla yazdığı mizahi yazılar, ona geniş bir okur kitlesi kazandırmıştır.
Fecriâtî topluluğuna katılarak edebiyat dünyasına daha da yaklaşan Karay, Hürriyet ve İtilaf Fırkası’na katıldıktan sonra Aydede adlı mizah dergisini çıkarmaya başladı. Ancak, yazılarının siyasi içerikleri nedeniyle İttihat ve Terakki yönetimince sürgüne gönderildi. Bir süre Sinop, Çorum, Ankara ve Bilecik gibi şehirlerde sürgün hayatı yaşadı. Sürgün dönüşünde, yazılarıyla yeniden gündeme geldi ve eserlerinde Anadolu’yu tanıtmayı amaçladı. Bu dönemde kaleme aldığı “Memleket Hikâyeleri” adlı eseriyle Anadolu’nun gerçekçi bir portresini çizmiştir.
Refik Halid Karay, sürgünden döndükten sonra İstanbul’da gazetelerde hikaye ve fıkralar yayınlayarak yazı hayatına devam etmiştir. Yazılarında sade bir Türkçe kullanarak, “Yeni Lisan” akımının destekleyicilerinden biri olmuştur. Roman ve hikayelerinde toplumun ve bireylerin yaşamını akıcı bir üslupla anlatan yazar, Türkçeyi ustalıkla kullanışıyla dikkat çekmiştir. Romanlarındaki sağlam teknik, karakter tasvirlerindeki başarı ve mizahi dili sayesinde, Türk edebiyatında özel bir yere sahip olan Karay, hayatının sonuna kadar yazılarını sürdürmüştür.
Refik Halid Karay’ın eserlerini el-kitap.org’da EPUB/FB2/TXT/PDF/MOBI indir kitap formatlarında bulabilir, en iyi kitaplar arasındaki yerini koruyan bu ünlü romanları keşfedebilirsiniz.