Cengiz Aytmatov «Elveda Gülsarı»
Cengiz Aytmatov «Elveda Gülsarı»
0448
Cengiz Aytmatov «Elveda Gülsarı»
Cengiz Aytmatov «Elveda Gülsarı»
01.3k.
Cengiz Aytmatov «Cemile»
Cengiz Aytmatov «Cemile»
01.6k.
Cengiz Aytmatov «Selvi Boylum Al Yazmalım»
Cengiz Aytmatov «Selvi Boylum Al Yazmalım»
01.9k.
Cengiz Aytmatov «Cengiz Han'a Küsen Bulut»
Cengiz Aytmatov «Cengiz Han’a Küsen Bulut»
01.2k.
«Beyaz Gemi» Cengiz Aytmatov
Cengiz Aytmatov «Beyaz Gemi»
0875
«Toprak Ana» Cengiz Aytmatov
Cengiz Aytmatov «Toprak Ana»
010.4k.
«Gün Olur Asra Bedel» Cengiz Aytmatov
Cengiz Aytmatov «Gün Olur Asra Bedel»
02.8k.

Cengiz Aytmatov, 12 Aralık 1928’de Kırgızistan’ın Talas bölgesindeki Şeker köyünde doğdu. Babası Törekul Aytmatov, Sovyet Kırgızistan’ında önemli bir devlet adamıydı; ancak 1937’de tutuklanarak 1938’de idam edildi. Annesi Nagima Hamziyevna Abdulvaliyeva ise Tatar asıllı bir tiyatro aktristiydi. Genç yaşta ailesinin geçimine katkıda bulunmak için çalışmaya başlayan Aytmatov, II. Dünya Savaşı’nın zorlu koşullarını derinden hissetti.

Eğitimine Cambul Teknik Okulu’nda başlayan Aytmatov, ardından Kırgızistan Tarım Enstitüsü’nde öğrenim gördü. 1952’de Kırgız Türkçesiyle yazdığı bir hikâyesi Pravda gazetesinde Rusça olarak yayımlandı. 1956’da Moskova’daki Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü’ne girerek edebiyat eğitimini tamamladı.

Aytmatov’un edebi kariyeri, Kırgız kültürü ve geleneklerini derinlemesine işlediği eserleriyle dikkat çeker. “Cemile” (1958), “Toprak Ana” (1963), “Gün Olur Asra Bedel” (1980) ve “Dişi Kurdun Rüyaları” (1986) gibi romanları, insan doğası, aşk, savaş ve toplumsal değişim temalarını ustalıkla işler. Eserleri 170’ten fazla dile çevrilmiş ve dünya genelinde geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmıştır.

Aytmatov’un eserlerinde sıkça rastlanan “mankurt” kavramı, hafızasını kaybeden ve kimliğini unutan bireyleri simgeler. Bu tema, yazarın toplumsal hafıza ve kimlik konularına olan duyarlılığını yansıtır.

10 Haziran 2008’de Almanya’nın Nürnberg kentinde vefat eden Cengiz Aytmatov, ardında zengin bir edebi miras bıraktı. Eserleri, Kırgız kültürünü ve insanlığın evrensel değerlerini keşfetmek isteyen okurlar için vazgeçilmez kaynaklardır.

Cengiz Aytmatov’un kitaplarını EPUB, FB2, TXT, PDF ve MOBI formatlarında indirerek okuyabilir, onun derinlikli anlatımıyla tanışabilirsiniz. Eserleri, edebi zenginliği ve insan ruhuna dokunan temalarıyla her yaştan okura hitap etmektedir.